четвъртък, 14 февруари 2008 г.

ЧИТАЛИЩЕ


Шест години след Освобождението млади килифаревчани - интелигенти, търговци и занаятчии слагат начало на читалищната дейност в Килифарево. Към новото читалище "Напредък" се сформират театрална сцена, библиотека, хорова и танцова самодейност, които работят за културното издигане на Килифарево. В по-ново време се подема инициатива за откриването на кино.
Някои от просветителите помогнали за развитието на читалищната дейност са Райчо Деветаков, Ганчо Зарбев, Хаджи Иван Попиванов, Йордан Стефански и други.
Част от изнасяните представления са "Многострадална Геновева", "Преминаването на Ботевата чета през Дунав", "Хаджи Димитър", "Под игото", "Доктор" и много други.
През първите години самодейците използвали дългия коридор на началното училище за изнасяне на пиеси, като за целта се изготвяла набързо подвижна сцена. От 1918 г. за изнасянето на театрални спектакли бил наеман сравнително големият киносалон на предприятието за веялки "Гено Русинов и сие". Същият се използвал и за изнасянето на сказки и събрания до 1933 г., когато се изгражда сегашната сграда на читалището.
Интересна е историята на изграждането на постройката. През 1909 г. бил създаден фонд "Постройка на читалищен дом". Средствата за този дом се събирали от общите постъпления и дарения. Събраната за 20 години сума не била достатъчна само за доставка на материалите за бъдещата сграда. Събрани били около 19 000 лв., а били нужни около 600 000 лв. Фактически непосредствено до построяването на новата сграда била използвана и "старата пашкулджийница" в селото. Тя била построена през 1890 г. с италиянски капитали от фирмата-собственик на тогавашната фабрика. След като станало известно, че средствата са крайно недостатъчни, няколко от по-богатите търговци и предприемачи даряват крупни суми. Също така ръководството на читалището организирало и акция за събиране на още средства, на която населението се отзовава с готовност. Така с усилията на всички килифаревчани била събрана сумата за построяване на читалището.
До Втората световна война в библиотеката били събрани 8450 книги, постепенно тази цифра нараства до 18 000.
И днес читалището развива своята дейност. Към него съществуват детски театрален състав, група за лазарски песни, коледарска група, театрален състав за възрастни, група за стари градски песни, група за обработен фолклор, мъжка група за туристически песни. Провеждат се курсове по английски език и опериране с персонални компютри за деца в ученическа възраст. В читалището се помещава Постоянна изложба - живопис и графика - дарение от килифаревския художник Янко Маринов.
Читалището през годините

Читалището е основано през 1884 г. от 18 ентусиасти. Създават се библиотека, театрална трупа, хоров и танцов състав, които с малко промени просъществуват през годините.
Сградата на читалището е построена през 1933 г. чрез дарения и доброволен труд от населението.
На събрание на 19.02.1895 г. за почетни членове на читалището са избрани П. Р. Славейков и Иван Вазов.


Кийто желае да направи дарение за читалищната библиотека, да се обърне към:


Читалище: "Напредък"
Област: В. Търново
Община: В. Търново
населено място: гр. Килифарево п.к. 5050
тел.: 06114/ 24 52


Председател: Габриела Колева
Секретар: Марияна Иванова
Участник в Проект "Читалища"

Няма коментари: