четвъртък, 14 февруари 2008 г.

КИЛИФАРЕВСКИ МАНАСТИР "РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО"

От него младият духовник усвоил новото за времето си богословско учение - исихазма. След дълги митарства Теодосий се заселва на скалист стръмен бряг на Черно море, където обаче не намерил нужното му уединение и богосъзерцание, притесняван непрекъснато от морски разбойници. Тогава се завърнал в родния край и с щедрата и мъдра подкрепа на просветения цар Иван Александър около 1350 г. създава манастирска обител на 20-ина километра от престолния град.
Скоро малката средновековна "академия" била населена с умни и талантливи монаси - между които Евтимий - по-късно Търновски патриарх, Киприян - киевски митрополит, Дионисий - митрополит на Молдова, и много други. Десет години след създаването на тази своеобразна литературна школа броят на учениците - много от които от съседни страни, бил 460 духовници.
Манастирът бил изграден в местността Градището като каменна крепост. Тук е открита голяма манастирска сграда с дължина около 26 м и останки от църква. Тези останки са от времето на турското нашествие, когато светата обител е била разрушена до основи. Възстановена е през 1718 г. и преживява нова разруха. По-късно се слагат основите на днешния манастир на река Белица, но след ново кърджалийско нападение през 1793 г са нанесени непоправими щети на новата църква с двата параклиса "Св. Иван Рилски" и "Св. Теодосий Търновски".
Новото възстановяване на светинята става между 1800 и 1835 г. Дело на 35-годишния самоук дряновски майстор уста Колю Фичето е днешната църква, запазила останките на двата параклиса.
Баща и син - Цоню и Симеон от Трявна, изработили "темплото" - позлатен иконостас. В параклиса "Св. Теодосий Търновски" се съхранява иконата на руския монах и пустиножител Иван, рисувана от зографа Кръстю от Трявна в годината 1824.
В момента към манастира съществува ново туристическо крило. На близо, включен в манастирското землище има построен хотел с ресторант, осигуряващи на туристи и природолюбители комфортно пребиваване и възможност да се потопят в неповторимата атмосфера на святост и величие на онзи съдбовен 14-и век, и в последните години на Втората българска държава.

Килифаревски манастир Рождество Христово


Няма коментари: